Islandsk Ull

Karakteristikkene til islandsk ull 

Uten sauer ville det ikke gått an å bo på Island. Da vikingene ankom og bosatte seg på Island i AD 874, brakte de med seg to raser husdyr, den islandske hesten og den islandske sauen. Med tiden ville det vise seg at begge dyr har hatt nesten like mye effekt på historien og utviklingen av landet som mennesket selv. 

Helt fra starten av har islendingene funnet seg selv midt i en nådeløs kamp for å komme til enighet med det robuste miljøet de bor i. Mens hestene ble brukt for transport og arbeidskraft, var sauene nøkkelen til nasjonens overlevelse, ved å gi generasjoner av islendinger ikke bare mat, men også ull som beskyttelse mot den bitende kulden til det barske, nordlige klimaet. Uten sauer ville Island rett og slett vært ubeboelig. Selv om de middelalderske sagaene kan ha vært inspirert av gjerninger av heltemot og heltedåder, forteller de også om aktivitetene som angikk det daglige livet, blant dem saueklipping, ullspinning og karding ferdigheter og håndverk som stadfestet seg som tradisjoner og som har endret seg lite gjennom tidene.

 

Karakteristikkene til islandsk ull 

Som en rase er den islandske sauen unik - renheten til arten har blitt beskyttet av århundrer med isolasjon og totalt fravær av kontakt med andre. Med dette i tankene finner du ingen motpart til denne typen ull noe annet sted i verden. 

Etter å ha utviklet seg over 1,100 år med eksponering av det sub-artiktiske klimaet, har islandsk ull en særegen kombinasjon av indre og ytre fibre. De ytre fibrene er lange, blanke, sterke og vannavstøtende, mens de indre fibrene er fine, myke og isolerende, noe som gir en høy bestandighet mot kulde. En ytterligere slående karakteristikk ved den islandske sauen er dens naturlige farger i sort, grå og brun, så vel som den ordinære hvite fargen. Sammen skaper disse det karakteristiske utseendet på islandske strikkevarer, hvor et av de mest kjente eksemplene er Lopi. 

 

Den islandske ullen er unik i sin komposisjon siden den består av to typer fibre: 

INDRE FIBRE - ISOLERENDE: Fine, myke, svært isolerende. 

YTRE FIBRE - VANNAVSTØTENDE: Lange, blanke, vannavstøtende. 

Sammen skaper disse to særegne fibrene en unik karakteristikk som utgjør den islandske ullen: 

Lettvekts - lettere enn de fleste andre typer ull, holder deg varm og komfortabel.

Vannavstøtende - avviser regn og holder på tørrhetsfølelsen. 

Pustende - fuktighet passerer gjennom fibrene vekk fra huden, holder deg tørr og komfortabel. 

 

Tekstilproduksjon 

Tekstilproduksjonsteknikker kan ha endret seg dramatisk siden dagene da vikingene bosatte seg på Island ¬ men øyboernes fokus på kvalitet og tradisjon har bestått med tidene. I vår bevaringstenkende alder har islandske ullprodukter ekstra appell som naturlige produkter produsert med miljøvennlige prinsipper i tankene. Naturen er enerådende gjennom hele produksjonsprosessen. Kun naturlige energikilder, slik som jordvarme og vannkraft, anvendes i produksjonen av islandske ullprodukter, mens sauene som ullen høstes fra fortsatt gresser fritt om sommeren, som de alltid har gjort, på store områder av jomfruelig land. 

Synligheten av det islandske ullkvalitetssymbolet på et produkt garanterer at det er laget av genuin islandsk ull. 

Etter å ha blitt kjøpt direkte fra bønder, graderes ullen av eksperter i henhold til farge og kvalitet, på sorteringsstasjoner lokalisert rundt om i landet. Neste fase er vasking; hvor bruk av kjemikalier og vaskemidler holdes til et absolutt minimum for å sikre at de naturlige fettstoffene bevares, noe som etterlater ullen like varm, lett og vannavstøtende som naturen selv lagde den. Til slutt velges ullen av den høyeste kvaliteten for å spinnes til fint garn før det strikkes om til et bredt utvalg av produkter. Mønstrene er utviklet av islandske designere, hvis omdømme for fantasi og evne til å blande inn islandsk natur og landskap i arbeidet sitt har skaffet dem internasjonal anerkjennelse. De særegne mønstrene på islandske strikkevarer er like mye en del av Island som fjellene, vannfallene og varmekildene. Holdbart enda mykt, sterkt enda komfortabelt, islandske ullprodukter er det naturlige valget hvis du ønsker å ta del i underverkene til det unike landet som skapte dem.